Για «ψήφο οργής» στις ελληνικές εκλογές κάνουν λόγο τα ξένα μέσα ενημέρωσης. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι η τιμωρία των δύο μεγάλων κομμάτων υπήρξε κριτήριο επιλογής ψήφου, ενώ η εφημερίδα The Guardian γράφει ότι «οι Έλληνες ψηφοφόροι εξέφρασαν την οργή τους για τη λιτότητα στην κάλπη».
Η οργή των Ελλήνων που οφείλεται στην πολιτική της λιτότητας καταγράφηκε στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές με την ισχυρή μείωση του ποσοστού των δύο (πρώην) ισχυρών κομμάτων και τη μετακίνηση των ψηφοφόρων σε μικρότερα κόμματα, γράφει το Reuters, λίγη ώρα πριν από την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, καταγράφοντας ακόμη την αδυναμία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επισημαίνει πως η Ελλάδα ήταν έτοιμη για το πολιτικό αδιέξοδο, καθώς η τιμωρία των δύο μεγάλων κομμάτων υπήρξε κριτήριο επιλογής ψήφου.
Τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής βυθίζουν τη χώρα σε νέα οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα, γράφει χαρακτηριστικά το γερμανικό πρακτορείο, ενώ το γαλλικό επισημαίνει πως μετά από τις χθεσινές εκλογές είναι πολύ προβληματικός ο σχηματισμός κυβέρνησης.
Η εφημερίδα The Guardian έχει τίτλο «Οι Έλληνες ψηφοφόροι εκφράζουν το θυμό τους για την λιτότητα στην κάλπη» και αναφέρει ότι τα κόμματα που ψήφισαν τα μη δημοφιλή σκληρά μέτρα «τιμωρήθηκαν» από τους ψηφοφόρους στις εκλογές.
«Με την υπό ύφεση χώρα να οδηγείται βαθύτερα στη φτώχεια και στην απόγνωση, οι ψηφοφόροι στήριξαν κόμματα της Αριστεράς και της Δεξιάς που είχαν αντιταχθεί στις πολιτικές μείωσης του ελλείμματος που απαίτησαν οι διεθνείς πιστωτές» αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.
Ο Guardian τονίζει ότι εφόσον κανένα κόμμα δεν έχει τη δυνατότητα να σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση, «ξεκινά μια περίοδος αβεβαιότητας, καθώς οι πολιτικοί αρχηγοί θα προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού».
«Τα ελληνικά κυβερνώντα κόμματα χάνουν την πλειοψηφία στις κάλπες» γράφει στην ιστοσελίδα του το BBC, αναφερόμενο και αυτό στην οργή των ψηφοφόρων για τα σκληρά μέτρα λιτότητας, τονίζοντας ότι κάθε πολιτική αστάθεια μπορεί να προκαλέσει νέα ερωτηματικά για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.