Τρίτη 19 Μαρ 2024

Στο τραπέζι κρατά ο Πούτιν την επιλογή της χρήσης στρατιωτικής βίας στην ανατολική Ουκρανία, έστω κι αν την χαρακτηρίζει λύση «έσχατης ανάγκης». Επαναλαμβάνοντας τη ρωσική απόρριψη της νέας ηγεσίας στο Κίεβο, ο Πούτιν, σε συνέντευξη Τύπου, χαρακτήρισε «πραξικοπηματική, στρατιωτική κατάληψη της εξουσίας» τα γεγονότα στο Κίεβο. Αρνήθηκε ότι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν περικυκλώσει ουκρανικές στρατιωτικές βάσεις στην Κριμαία και τόνισε ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει να την προσαρτήσει.

Η έκβαση της μάχης στο Κογκρέσο για το όριο δανεισμού και τον προϋπολογισμό έληξε με σαφή νίκη των Δημοκρατικών και του Ομπάμα προσωπικά, που πέρασαν τη θύελλα χωρίς να κάνουν παρά προσχηματικές παραχωρήσεις στους Ρεπουμπλικανούς.

Οι Ρεπουμπλικανοί από την άλλη, χωρισμένοι μεταξύ των μετριοπαθών και των «γερακιών» του Tea Party, μετρούν τις ζημιές τους αλλά οι απόψεις διίστανται για το εάν η ήττα θα τους εξαναγκάσει σε υποχώρηση ή εάν θα γαλβανίσει τους ακραίους.

Η απάντηση θα δοθεί στους επόμενους μήνες. Η ενδιάμεση συμφωνία που ψηφίστηκε στο Καπιτώλιο την Πέμπτη, την ύστατη δηλαδή στιγμή, είναι προσωρινή: Το όριο δανεισμού αυξήθηκε σε επίπεδα που επαρκούν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, ενώ η χρηματοδότηση του προϋπολογισμού είναι εξασφαλισμένη μέχρι τον Φεβρουάριο.

Οι δύο πλευρές στο Καπιτώλιο πρέπει λοιπόν ενδιάμεσα να καταλήξουν σε συμφωνία για όλα τα θέματα που συνθέτουν τη μάχη για τα οικονομικά των ΗΠΑ.

Το Κογκρέσο, χωρισμένο σε μία Γερουσία που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί και σε μία Βουλή που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, θα κληθεί να αντιμετωπίσει τη χαοτική δυναμική που επιβεβαιώθηκε τις τελευταίες ημέρες. 

Προσαρμοσμένη στην πραγματικότητα του Μνημονίου και αποδεχόμενη τη λύση αυτή ως τη μοναδική για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της Κύπρου, εμφανίζεται η κοινωνία σε δημοσκόπηση της εφημερίδας «Σημερινή». Οι χειρισμοί του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στην οικονομία αποτιμώνται μάλλον θετικά, ενώ η δημοτικότητα του παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε σχέση και με τους άλλους αρχηγούς. 

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης τη μεγαλύτερη ευθύνη για την είσοδο της Κύπρου στο μνημόνιο φέρει η προηγούμενη κυβέρνηση και ο τέως πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας. 

Τη θέση αυτή εκφράζει ποσοστό 57,8% των πολιτών, ενώ ελάχιστοι (4,7%) επιρρίπτουν την ευθύνη στην παρούσα κυβέρνηση και στον Νίκο Αναστασιάδη. Ένα 14,9% καταλογίζουν τη μεγαλύτερη ευθύνη στις τράπεζες, ενώ μόλις το 5,4% θεωρούν ότι ευθύνεται η Κεντρική Τράπεζα. 

Θετικό πρόσημο παίρνουν οι χειρισμοί του Ν.Αναστασιάδη στην οικονομία, καθώς εγκρίνονται από το 39% (12,2% πολύ καλοί και 26,8% καλοί) ενώ απορρίπτονται από 32,3% (κακοί 20,4% ή πολύ κακοί, 11,9%). Αντίθετα, το 26,5% δεν τοποθετείται ούτε θετικά ούτε αρνητικά. 

Την έγκριση του μνημονίου από τη Βουλή επικροτεί η πλειοψηφία των πολιτών, με ένα 58,2% να δηλώνει ότι συμφωνεί με τη συγκεκριμένη απόφαση. Αντιθέτως, 32,6% εκφράζει τη διαφωνία του, θεωρώντας  λανθασμένη επιλογή την ένταξη της Κύπρου στον Μηχανισμό Στήριξης. 

 

Αποστάσεις παίρνουν το ένα μετά το άλλο τα κορυφαία στελέχη της γαλλικής σοσιαλιστικής κυβέρνησης από τις εκκλήσεις του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης Κλοντ Μπαρτολόν για «σύγκρουση» με το Βερολίνο για την πολιτική λιτότητας αλλά και από τους βαρείς χαρακτηρισμούς για την καγκελάριο που περιέχονταν σε προσχέδιο εγγράφου του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS). 

«Η σύγκρουση με το Βερολίνο είναι αντιπαραγωγική»: Αυτή η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στη Le Monde τη Δευτέρα θα φαινόταν πριν από μία εβδομάδα περίεργη, επειδή Γαλλία και Γερμανία υπογραμμίζουν ιδιαίτερα τα τελευταία τρία χρόνια την ομοψυχία τους τόσο στην αντιμετώπιση της κρίσης όσο και στη διαφύλαξη της ευρωπαϊκής ιδέας. 

Η δήλωση αυτή όμως φτάνει για να γίνει τίτλος της συνέντευξης και πρωτοσέλιδο στην ιστοσελίδα της εφημερίδας -στην έντυπη έκδοση της προηγούμενης ημέρας, ο Αλέν Ζυπέ επίσης προειδοποιούσε για το «θανάσιμο κίνδυνο» μία σύγκρουσης με το Βερολίνο. Εξίσου χαρακτηριστικό είναι και το πρωτοσέλιδο της Liberation τη Δευτέρα, με τίτλο για το «PS που έχει ντεραπάρει» και την Άνγκελα Μέρκελ να γελάει πίσω από τον Φρανσουά Ολάντ. 

Ριζοσπαστικές αλλαγές στο βρετανικό κράτος πρόνοιας μπαίνουν σε ισχύ

Σε ισχύ έχουν ξεκινήσει να τίθενται οι πιο εκτεταμμένες «παρεμβάσεις» στο βρετανικό σύστημα πρόνοιας των τελευταίων δεκαετιών, με περικοπές σε σχεδόν κάθε είδους παροχή αλλά και έντονες αντιδράσεις. Στόχος των αλλαγών είναι η εξοικονόμηση 4,5 δισ. λιρών από τον βρετανικό προϋπολογισμό στην επόμενη διετία. 

Το μεγάλο μέρος των αλλαγών κάνει «πρεμιέρα» τον Απρίλιο. Η κυβέρνηση Κάμερον έχει εισάγει αλλαγές στην καταβολή επιδομάτων αναπηρίας, αυξήσεις κάτω του πληθωρισμού (για πρώτη φορά) σε πλήθος παροχών και τελική αντικατάσταση όλων των επιμέρους επιδομάτων με ένα ενιαίο βοήθημα. 

Η πιο πολυσυζητημένη παρέμβαση είναι η μείωση του επιδόματος στέγασης για όσους μένουν σε σπίτια με άδεια, «πλεονάζοντα», υπνοδωμάτια. Το μέτρο, οι αντιτιθέμενοι στο οποίο γρήγορα του έδωσαν το όνομα «φόρος κρεβατοκάμαρας», στοχεύει στην εξοικονόμηση πάνω από 460 εκατ. λιρών αλλά αναμένεται να πλήξει αρκετούς ανάπηρους (κατά κάποιες μάλιστα εκτιμήσεις, μέχρι και τα δύο τρίτα όσων υπάγονται εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία).