Θεμελιώδεις και βαθιές αλλαγές στην σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ θα επιδιώξει το Λονδίνο και μετά θα θέσει στην κρίση των Βρετανών την όποια νέα συμφωνία, όπως ανέφερε ο Ντέιβιντ Κάμερον στην πολυαναμενόμενη ομιλία του για την Ευρώπη -προαναγγέλλοντας, εάν επανεκλεγεί, δημοψήφισμα «μέσα ή έξω από την ΕΕ» μεταξύ του 2015 και του 2017.
Τονίζοντας πως η Βρετανία δεν θέλει να απομονωθεί από την ΕΕ αλλά χρειάζεται μία νέα σχέση, ο Κάμερον υποστήριξε πως «ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρώπη είναι το "μία από τα ίδια" στην εξέλιξή της». Επιμένοντας πως είναι δυνατός ο επαναπατρισμός αρμοδιοτήτων από τις Βρυξέλλες, ο Κάμερον επιχειρηματολόγησε ότι, χωρίς αλλαγές, η «ανεπιθύμητη απομάκρυνση» της Βρετανίας από την ΕΕ θα είναι πιθανότερη.
Στον αναμενόμενο τόνο ήταν οι πρώτες αντιδράσεις από τη γαλλική και τη γερμανική κυβέρνηση στις προθέσεις του Κάμερον να επιδιώξει αλλαγή της σχέσης του Λονδίνου με την Ευρωπαϊκή Ένωση και, έπειτα, δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στους «27», λέγοντας πως το πλαίσιο της ενοποίησης είναι ενιαίο: «Η Ευρώπη δεν είναι α λα καρτ» είπε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, «στην ΕΕ δεν διαλέγουμε τα κεράσια από το καλάθι» λέει και το Βερολίνο.
Η Ευρώπη «δεν μπορεί να γίνει α λα καρτ», ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς το μεσημέρι της Τετάρτης, κληθείς να σχολιάσει τις προαναγγελθείσες δηλώσεις του Κάμερον στο ραδιοσταθμό France Info. «Ελπίζουμε ότι οι Βρετανοί θα έχουν θετική συμβολή στην Ευρώπη» είπε.