Μεγάλο μέρος του πλανήτη συνεχίζει να υποσιτίζεται, κι όμως το 30 με 50 τοις εκατό της συνολικής παραγωγής τροφίμων καταλήγει στη χωματερή, εκτιμά μελέτη βρετανικού ινστιτούτου. Το ποσοστό φαίνεται δραματικά υψηλό, ωστόσο τα νούμερα δείχνουν να επιβεβαιώνονται από τις εκτιμήσεις άλλων ειδικών.
Η μελέτη του Ινστιτούτου Μηχανολόγων Μηχανικών υπολογίζει ότι, από τους 4 δισεκατομμύρια τόνους τροφίμων που παράγονται ετησίως σε όλο τον κόσμο, έως και το μισό δεν φτάνει ποτέ στο πιάτο -είτε γιατί χάνεται σε κάποιο στάδιο από το χωράφι έως το ράφι, είτε επειδή οι καταναλωτές προτιμούν τα προϊόντα με άψογη εμφάνιση και σπαταλούν φαγητό στο σπίτι.
Ειδικά για την Ευρώπη και την Αμερική -τις περιοχές με την υψηλότερη διατροφική ασφάλεια- η μελέτη εκτιμά ότι τα νοικοκυριά πετούν τα μισά από τα τρόφιμα που αγοράζουν, ενώ ανάλογη είναι και η σπατάλη στο χωράφι. Στην περίπτωση της Βρετανίας, το ένα τρίτο των αγροτικών προϊόντων δεν συλλέγεται καν για λόγους εμφάνισης.