Παρασκευή 03 Μαϊ 2024

η Ελλάδα σε αριθμούς

Η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας θα πλησιάσει το 5% εφέτος, εκτιμά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, στην ετήσια έκθεση του για το 2011.

Ο κ. Προβόπουλος τονίζει στην έκθεσή του ότι σήμερα οι αντικειμενικές συνθήκες είναι ευνοϊκότερες, αλλά επισημαίνει ότι η έξοδος από την κρίση θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τη βούληση και την ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει την ιστορική πρόκληση.

Αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές, ο διοικητής της ΤτΕ σημειώνει ότι «η τρέχουσα προεκλογική περίοδος έχει εκ των πραγμάτων επιβραδύνει την υλοποίηση των προγραμματισμένων αλλαγών» και προειδοποιεί ότι «αν μετά τις εκλογές τεθεί εν αμφιβόλω η βούληση της νέας κυβέρνησης και της κοινωνίας να εφαρμοστεί το πρόγραμμα,  οι σημερινές ευνοϊκές προοπτικές θα αντιστραφούν και η χώρα κινδυνεύει να περιέλθει γρήγορα σε κατάσταση ιδιαίτερα δυσχερή με αρνητικό αντίκτυπο και στην ψυχολογία των πολιτών».

Έτσι, το ιστορικό διακύβευμα κατά τον κ. Προβόπουλο, είναι η συντεταγμένη και επίπονη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της οικονομίας εντός της ζώνης του ευρώ με τη συμπαράσταση των εταίρων μας ή η άτακτη οπισθοδρόμηση, οικονομική και κοινωνική, δεκαετίες πίσω, που θα οδηγούσε τελικά τη χώρα εκτός της ζώνης του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για το Μνημόνιο 1, ο κ. Προβόπουλος υποστηρίζει ότι «αντιμετωπίστηκε αμυντικά, θεωρούμενο ως έξωθεν επιβολή», τακτική που «πολλαπλασίασε το κόστος, βάθυνε και παρέτεινε την ύφεση» της οικονομίας.

Για το Μνημόνιο 2 και την αναδιάρθρωση του χρέους, ο κεντρικός τραπεζίτης εκτιμά ότι «κερδήθηκε μια μάχη, όχι όμως ο πόλεμος, ο οποίος συνεχίζεται».