Παρασκευή 29 Μαρ 2024

Αντιμέτωπη με το «ξήλωμα του πουλόβερ» η κυβέρνηση

Η εμπλοκή στο ζήτημα των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ ήταν μόνο η αρχή. Όπως φαίνεται, στη νέα κυβέρνηση έχουν αρχίσει να σχηματίζονται δύο στρατόπεδα: οι υπέρμαχοι των μεταρρυθμίσεων και εκείνοι που ζητούν επανεξέταση ορισμένων εκ των συμφωνηθέντων με την τρόικα.

Ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος από την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της νέας κυβέρνησης διαφώνησε ανοιχτά με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις απολύσεις των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ. Ο συμβιβασμός επήλθε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, στη διάρκεια έκτακτης συνάντησης του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν έμεινε μόνο σε αυτό, προαναγγέλλοντας ενδεχόμενες ανατροπές και σε άλλες μεταρρυθμίσεις του προκατόχου του, που δεν είχαν «κοινωνικό κόστος» ανάλογο με τις απολύσεις, όπως η τράπεζα θεμάτων για τις εξετάσεις του Λυκείου, η κατάργηση δύο ημερών αργίας για τα σχολεία και το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς, που θα χτυπούσε τρεις ημέρες νωρίτερα. 

Η ανατροπή των μεταρρυθμίσεων αυτών σηματοδοτεί την αποκαλούμενη «φιλολαϊκή» στροφή, την οποία όπως φαίνεται δεν κάνει μόνος ο υπουργός Παιδείας.