Παρασκευή 29 Μαρ 2024

Συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup με πρώτο θέμα στην ατζέντα το ελληνικό πρόγραμμα. Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για τα προαπαιτούμενα και να διαβεβαιώσει για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να μην υποχωρήσει στη μεταρρυθμιστική δυναμική της. Παράλληλα, θα ενημερώσει για το ζήτημα των ειδικών μισθολογίων και την πρόθεση της Αθήνας να εξέλθει εκ νέου στις αγορές με έκδοση 3ετούς ομολόγου.

Μετά την επιστράτευση των εργαζομένων της ΔΕΗ, το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της Επιχείρησης επιστρέφει στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ εντείνει την προσπάθειά του για τη συλλογή 120 υπογραφών βουλευτών για τη συζήτηση ενδεχόμενου δημοψηφίσματος, καθώς το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» εισάγεται προς συζήτηση στη Βουλή.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης θα έχει διμερείς επαφές με συναδέλφους του στη ΔΗΜΑΡ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και ανεξάρτητους βουλευτές, προκειμένου να συγκεντρωθεί ο πολυπόθητος αριθμός των 120 υπογραφών, που θα επιτρέψει στην Ολομέλεια της Βουλής να συζητήσει το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Τις προϋποθέσεις, τα κριτήρια και τις διαδικασίες πρόσβασης στο σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης ανασφάλιστων και οικονομικά αδυνάτων πολιτών προβλέπει κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Υγείας Μάκη Βορίδη. Η έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης ήταν ένα εκ των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υπο-δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Ως πρώτο μέτρο προανήγγειλε την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των νοσοκομείων μέσω 2.800 προσλήψεων. Όπως είπε, αύριο, Τρίτη, θα ανακοινωθούν αναλυτικά 2.800 προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων, μεταξύ αυτών 200 θέσεις για το ΕΚΑΒ.

Στα Λύκεια όλης της χώρας αναρτώνται αυτή την ώρα οι βαθμοί των υποψηφίων για τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ που έδωσαν εφέτος πανελλαδικές εξετάσεις. Τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών ωστόσο (τα ποσοστά των εφετινών αριστούχων ανά μάθημα και εκείνων που έγραψαν κάτω από τη βάση) θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Τις φυλακές Κορυδαλλού επισκέφθηκαν κλιμάκια του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι κρατούμενοι συνεχίζουν για 9η ημέρα (από τις 23 Ιουνίου) την απεργία πείνας, αντιδρώντας στην θεσμοθέτηση φυλακών τύπου Γ' (υψίστης ασφαλείας).

Συνολικά σε απεργία πείνας έχουν κατέλθει περίπου 4.500 κρατούμενοι σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας.

Οι κρατούμενοι ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας, χαρακτηρίζοντάς το φασιστικό και τονίζοντας πως με την απεργία τους αντιτάσσονται στη δημιουργία ενός «ελληνικού Γκουαντανάμο, σε μια φυλακή μέσα στη φυλακή, χωρίς άδειες, χωρίς επισκεπτήρια, χωρίς αύριο...»