Τετάρτη 01 Μαϊ 2024

9η Μαίου, η ημέρα της Ευρώπης

Στις 9 Μαΐου του 1950 έμπαιναν τα θεμέλια προς την κατεύθυνση της δημιουργίας της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη διακήρυξη του Ρομπέρ Σουμάν στο Παρίσι, ενώ πλανιόταν η απειλή ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου στον οποίο θα βυθιζόταν όλη η Ευρώπη. 

Σήμερα, η επέτειος της 9ης Μαΐου βρίσκει την Ευρώπη να στροβιλίζεται διασπασμένη γύρω από μία σαρωτική οικονομική κρίση. Αντιμετωπίζει όμως και μία πολύ πιο σοβαρή κρίση αξιών, που αποτυπώνεται στην αύξηση του εξτρεμισμού και του λαϊκισμού σε αρκετές χώρες της, όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Ζαν-Κλοντ Μινιόν. 

Και στο μήνυμά του για την επέτειο της Ημέρας της Ευρώπης, ο Ζαν-Κλοντ Μινιόν τονίζει πως η λύση σε αυτή την κρίση αξιών είναι περισσότερη Ευρώπη. 

«Εκτός από την οικονομική κρίση, η Ευρώπη αντιμετωπίζει και μια πολύ πιο σοβαρή κρίση αξιών, και αυτό φαίνεται από την αύξηση του εξτρεμισμού και του λαϊκισμού σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες» επισημαίνει ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. 

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε μία περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας, οι πολίτες δεν εμπιστεύονται πλέον τους πολιτικούς και αισθάνονται αποπροσανατολισμένοι ενώ, την ίδια στιγμή αδίστακτοι ηγέτες αναζητούν πολιτικό όφελος υποκινώντας το μίσος και υποσχόμενοι θαύματα που υπονομεύουν τα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά επιτεύγματα της ηπείρου μας. Ορισμένοι μπαίνουν σε πειρασμό από αυτά τα καλέσματα των Σειρήνων». 

Λαϊκίστες χίμαιρες δεν είναι η απάντηση σε αυτή την κρίση αξιών. Σε περίοδο αβεβαιότητας, χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη «Σε αυτή την Ημέρα της Ευρώπης, θέλω να επαναβεβαιώσω τη σημασία των βασικών αξιών του Οργανισμού μας, που μας έχουν καθοδηγήσει σε προηγούμενες κρίσεις, τις αξίες της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στο Συμβούλιο της Ευρώπης εργαζόμαστε πιο σκληρά από ποτέ για να μειώσουμε τις δημοκρατικές διαιρέσεις και να εναρμονίσουμε τους πολίτες -ιδίως τους νέους- με τις ευρωπαϊκές αξίες» επισημάνει.