Κυριακή 28 Απρ 2024

τα αποτελέσματα των εκλογών - οι διαδικασίες για την συγκρότηση κεβέρνησης

Τον Αντώνη Σαμαρά, πρόεδρο του κόμματος που αναδείχθηκε πρώτο στις εκλογές της 6ης Μαΐου, αναμένεται να καλέσει στις 3 το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας προκειμένου να του δώσει τη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Η διερευνητική εντολή που θα δοθεί στον πρόεδρο της ΝΔ ισχύει για τρεις ημέρες. Αν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος (ΣΥΡΙΖΑ) και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή στον αρχηγό του τρίτου κόμματος (ΠΑΣΟΚ). 

Τι προβλέπει το Σύνταγμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Με καταμετρημένο το 99,62%, η ΝΔ αποσπά ποσοστό 18,86% (108 έδρες), ο ΣΥΡΙΖΑ 16,77 (52 έδρες), το ΠΑΣΟΚ 13,18% (41 έδρες), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 10,60% (33 έδρες), ΚΚΕ 8,48% (26 έδρες), η Χρυσή Αυγή 6,97 (21 έδρες) και Δημοκρατική Αριστερά 6,1% (19 έδρες). 

Στη δήλωσή του αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων επίσημων αποτελεσμάτων, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς απηύθυνε ανοιχτή πρόταση προς όλες τις δυνάμεις που έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας σε δύο άξονες: την παραμονή στο ευρώ και την τροποποίηση των πολιτικών του μνημονίου υπέρ της ανάπτυξης. 

Ο Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει συνεννόηση «πρωτίστως με τις δυνάμεις της Αριστεράς» για μία κυβέρνηση που θα ανατρέψει το μνημόνιο. Η «μόνη μας δέσμευση είναι ότι θα τιμήσουμε την εντολή που μας δίνει ο λαός» είπε, σημειώνοντας πως οι υπογραφές των δύο κομμάτων στο μνημόνιο «απονομιμοποιήθηκαν και τα κόμματα που το υπέγραψαν είναι μειοψηφία». 

Τέλος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος απέκλεισε το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, προτείνοντας το σχηματισμό κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση αυτή πρέπει να μετέχουν όλες οι δυνάμεις με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό προκειμένου να έχει πολιτική νομιμοποίηση και αποδοχή στο εξωτερικό.