Πέμπτη 30 Μαρ 2023

Τρικυμία στους γάλλους Σοσιαλιστές για την στάση απέναντι στο Βερολίνο

Αποστάσεις παίρνουν το ένα μετά το άλλο τα κορυφαία στελέχη της γαλλικής σοσιαλιστικής κυβέρνησης από τις εκκλήσεις του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης Κλοντ Μπαρτολόν για «σύγκρουση» με το Βερολίνο για την πολιτική λιτότητας αλλά και από τους βαρείς χαρακτηρισμούς για την καγκελάριο που περιέχονταν σε προσχέδιο εγγράφου του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS). 

«Η σύγκρουση με το Βερολίνο είναι αντιπαραγωγική»: Αυτή η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στη Le Monde τη Δευτέρα θα φαινόταν πριν από μία εβδομάδα περίεργη, επειδή Γαλλία και Γερμανία υπογραμμίζουν ιδιαίτερα τα τελευταία τρία χρόνια την ομοψυχία τους τόσο στην αντιμετώπιση της κρίσης όσο και στη διαφύλαξη της ευρωπαϊκής ιδέας. 

Η δήλωση αυτή όμως φτάνει για να γίνει τίτλος της συνέντευξης και πρωτοσέλιδο στην ιστοσελίδα της εφημερίδας -στην έντυπη έκδοση της προηγούμενης ημέρας, ο Αλέν Ζυπέ επίσης προειδοποιούσε για το «θανάσιμο κίνδυνο» μία σύγκρουσης με το Βερολίνο. Εξίσου χαρακτηριστικό είναι και το πρωτοσέλιδο της Liberation τη Δευτέρα, με τίτλο για το «PS που έχει ντεραπάρει» και την Άνγκελα Μέρκελ να γελάει πίσω από τον Φρανσουά Ολάντ.