Πέμπτη 30 Μαρ 2023

Ψαλίδι σε κάθε «οικονομικό μέτωπο» και στην Βρετανία…

Ριζοσπαστικές αλλαγές στο βρετανικό κράτος πρόνοιας μπαίνουν σε ισχύ

Σε ισχύ έχουν ξεκινήσει να τίθενται οι πιο εκτεταμμένες «παρεμβάσεις» στο βρετανικό σύστημα πρόνοιας των τελευταίων δεκαετιών, με περικοπές σε σχεδόν κάθε είδους παροχή αλλά και έντονες αντιδράσεις. Στόχος των αλλαγών είναι η εξοικονόμηση 4,5 δισ. λιρών από τον βρετανικό προϋπολογισμό στην επόμενη διετία. 

Το μεγάλο μέρος των αλλαγών κάνει «πρεμιέρα» τον Απρίλιο. Η κυβέρνηση Κάμερον έχει εισάγει αλλαγές στην καταβολή επιδομάτων αναπηρίας, αυξήσεις κάτω του πληθωρισμού (για πρώτη φορά) σε πλήθος παροχών και τελική αντικατάσταση όλων των επιμέρους επιδομάτων με ένα ενιαίο βοήθημα. 

Η πιο πολυσυζητημένη παρέμβαση είναι η μείωση του επιδόματος στέγασης για όσους μένουν σε σπίτια με άδεια, «πλεονάζοντα», υπνοδωμάτια. Το μέτρο, οι αντιτιθέμενοι στο οποίο γρήγορα του έδωσαν το όνομα «φόρος κρεβατοκάμαρας», στοχεύει στην εξοικονόμηση πάνω από 460 εκατ. λιρών αλλά αναμένεται να πλήξει αρκετούς ανάπηρους (κατά κάποιες μάλιστα εκτιμήσεις, μέχρι και τα δύο τρίτα όσων υπάγονται εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία).