Δευτέρα 29 Μαϊ 2023

Στην αναζήτηση κυβερνητικού σχήματος στην Ιταλία

Το μετεκλογικό χάος στην Ιταλία, η ορατή απειλή της ακυβερνησίας και οι επιπτώσεις στην Ευρωζώνη συνεχίζουν να κυριαρχούν στον ευρωπαϊκό Τύπο. Προσπαθώντας να ερμηνεύσουν την ιταλική ψήφο, αρκετοί βλέπουν «ευρωπαϊκού χρώματος» αγανάκτηση με τη λιτότητα, ενώ οι εκτιμήσεις για γρήγορη λύση στο ιταλικό αδιέξοδο είναι απαισιόδοξες. 

«Απλή απελπισία»: Αυτός ο τίτλος της ψύχραιμης Frankfurter Allgemeine Zeitung είναι ενδεικτικός όχι μόνο του παραπάνω, αλλά και συνοψίζει την ιδιαίτερη «υποδοχή» που βρήκε το ιταλικό αποτέλεσμα στη Γερμανία. Το σπάσιμο της Βουλής και της Γερουσίας στα τρία, γράφει η εφημερίδα, «είναι πραγματικά ότι πιο χαοτικό μπορούσε να συμβεί». 

Στο σοκ στις αγορές επικεντρώνεται το Spiegel, λέγοντας πως το αδιέξοδο στη Ρώμη «γίνεται κίνδυνος για όλη την Ευρώπη». Το περιοδικό χαρακτηρίζει τις εκλογές σοκ για την ΕΕ και διαπιστώνει ότι ο Μπερλουσκόνι πέτυχε τον στόχο του «να γίνει ξανά μέρος της λύσης στην ιταλική κρίση». 

«Η Ευρώπη πέφτει σε αναταραχή καθώς η Ιταλία παγώνει τη λιτότητα»: Ο βρετανικός Guardian βλέπει ανησυχίες από την ιταλική κάλπη για τις πολιτικές λιτότητας που ακολουθούνται σε στην Ευρωζώνη.