Σάββατο 01 Οκτ 2022

2 συμμαχίες χωρών διαμορφώθηκαν στην συζήτηση του προϋπολογισμού της ΕΕ

Στη συμμαχία μεταξύ των χωρών του νότου, αλλά και σε αυτή των χωρών της πρώην ανατολικής Ευρώπης ποντάρει η Ελλάδα, για να διεκδικήσει αυξημένα κονδύλια από τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020. Στις Βρυξέλλες οι «27» συζητούν την Πέμπτη και την Παρασκευή για τον νέο προϋπολογισμό χωρισμένοι σε δύο «στρατόπεδα, αυτό των «καθαρών πληρωτών» και αυτό των χωρών Συνοχής. 

Προσερχόμενος στη Σύνοδο ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές στην Ελλάδα έχουν πάρει το δρόμο τους και ότι το στοίχημα πλέον είναι η ανάκαμψη και η ανάπτυξη. 

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι ο προϋπολογισμός θα «κλείσει» στα 940 δισ. ευρώ, από τα οποία στην Αθήνα θα φτάσουν 12 έως 14 δισ. ευρώ. Η προσαύξηση των δύο δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα προέλθει από κονδύλι ύψους ενός δισ. ευρώ για την Αττική, που έχει πληγεί ιδιαιτέρως από την κρίση, και άλλο ένα δισ. ευρώ για τις ενδιάμεσες περιφέρειες, που θα ωφεληθούν από τον λεγόμενο συντελεστή ευημερίας. 

Στο ποσό αυτό δεν συνυπολογίζονται τα κονδύλια για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, αλλά και τα χρήματα για διάφορα προγράμματα κατά της ανεργίας των νέων, κατάρτισης, εκπαίδευσης και έρευνας.