Κυριακή 26 Ιαν 2020

Σοβαροί κλυδωνισμοί στην ευρωζώνη, ή την άμεση ανάγκη για αλλαγές στην πολιτική της ΕΕ επισημαίνουν κορυφαίοι οικονομολόγοι…

Να συμμερίζεται την ανησυχία του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι δείχνει ο Γερμανός καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Βιούρτσμπουργκ, Πέτερ Μπόφινγκερ, ένας από τους πέντε αποκαλούμενους «σοφούς» που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση.

Σε δηλώσεις του, που μετέδωσε το Bloomberg, το πρωί της Τετάρτης, ο σύμβουλος της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ τόνισε: «Αυξάνεται ο κίνδυνος διάλυσης της Ευρωζώνης» και επισήμανε: «Ή θα προχωρήσουμε με την ολοκλήρωση ή η Ευρωζώνη θα διασπαστεί».

Ο Πέτερ Μπόφινγκερ είναι ένας εκ των τριών επιφανών Γερμανών ακαδημαϊκών -οι άλλοι δύο είναι ο φιλόσοφος Γκιούργκεν Χάμπερμας και ο καθηγητής πολιτικής θεωρίας και φιλοσοφίας Γιούλιαν Νίντα Ρίμελιν- που παρουσιάσαν κοινό «μανιφέστο για την Ευρώπη».

Οι συντάκτες του μανιφέστου κάνουν λόγο για «παράλληλα σύμπαντα» πολιτικής και αγορών. Υποστηρίζουν ότι χρειάζεται αλλαγή στρατηγικής για την εμβάθυνση της πολιτικής Ευρώπης με εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας «για να διασφαλιστεί ο αποτελεσματικός έλεγχος της δημοσιονομικής πολιτικής», καθώς και με καλύτερο συντονισμό στην οικονομική, αλλά και κοινωνική πολιτική των κρατών-μελών, με στόχο να διορθωθούν οι «δομικές ανισορροπίες» στην Ευρωζώνη.

Χωρίς αυτήν την αλλαγή στρατηγικής, η Ευρωζώνη δεν πρόκειται να επιβιώσει «στη σημερινή της μορφή» εκτιμούν οι συντάκτες του μανιφέστου, οι οποίοι πάντως θεωρούν ότι δεν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία «κρίση του ευρώ», αλλά με μία «κρίση αναχρηματοδότησης» μεμονωμένων χωρών της Ευρωζώνης.