Παρασκευή 19 Απρ 2024

Οι "δούλες" του Ζενέ στην Σαντορίνη

Η «Κινηματογραφική Λέσχη Θήρας» σε συνεργασία με την θεατρική ομάδα «Μπλε ρόδο» θα παρουσιάσει την Παρασκευή και το Σάββατο (27-28/4) στις 20:30 το έργο του Ζαν Ζενέ «οι δούλες», στο αμφιθέατρο του Οινοποιείου Μπουτάρη.

Τιμές εισιτηρίων 7 ευρώ, και για τα μέλη 5 ευρώ. 

Οι «Δούλες» είναι ένα έργο πολύπλοκο και μυστηριώδες. Το μοναδικό θεατρικό έργο του Γάλλου θεατρικού συγγραφέα και σκηνοθέτη, με ηρωίδες γυναίκες. Ανήκει στο θέατρο παραλόγου και είναι σταθμός στην πορεία του. Γράφτηκε το 1942 και είναι εμπνευσμένο από ένα αληθινό έγκλημα.

Οι αδελφές Κλαίρη και Σολάνζ είναι οι δυο υπηρέτριες που ζουν μια καθημερινότητα μοιρασμένη ανάμεσα στο μίσος και στην αγάπη, στον θαυμασμό και στον φθόνο για την Κυρία και για τους ίδιους τους εαυτούς τους.

Εν τη απουσία της, οι δύο αδελφές υποδύονται εναλλάξ τη Δούλα και την Κυρία, δημιουργώντας ένα παιχνίδι εξουσίας. Οι χαρακτήρες εγκλωβισμένοι σε ένα δικό τους φανταστικό κόσμο οδηγούνται σε ακραίες πράξεις εκδηλώνοντας τα πάθη και την καταπίεση που νιώθουν. Το τέλος του έργου προκαλεί ερωτήματα και αφήνεται ελεύθερο στην φαντασία του κοινού. 

Ο Ζαν Ζενέ, Γάλλος πεζογράφος και θεατρικός συγγραφέας, γεννήθηκε το 1910. Από την ηλικία των δεκαπέντε μπαινοβγαίνει σε αναμορφωτήρια, καθώς αποτελεί ''αντικείμενο μελέτης ''για τους σωφρονιστικούς ψυχιάτρους. Κλέφτης, ομοφυλόφιλος, περιθωριακός, αλήτης είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που του αποδίδουν.

Στην φυλακή καταγράφει τα πρώτα του βιβλία. Θεματικός άξονας των έργων του είναι οι εμπειρίες του από τις φυλακές. Περιπέτειες από την περιπλάνησή του στον Γαλλικό υπόκοσμο, η γοητεία των παράνομων και η άρνηση για κάθε τι που πρεσβεύει αυτή η κοινωνία που, κατά την γνώμη του, τον απέρριψε και οδήγησε στο περιθώριο.

Το κείμενο της παράστασης είναι σε μετάφραση του Οδυσσέα Ελύτη.

Η σκηνοθεσία, τα σκηνικά, τα κοστούμια και η μουσική επιμέλεια είναι της Ράνιας Λαγού και της Κλαούντιας Λούκατσελ

Φωτισμοί: Πολιτάκης Αλέξανδρος

Μακιγιάζ: Σιγάλα Άννα

Δημόσιες σχέσεις: Μουλόπουλος Παναγιώτης

Παίζουν: Λαγού Ράνια, Λούκατσελ Κλαούντια, Τσιλιμίγκρα Μελίνα