Πέμπτη 25 Απρ 2024

Συμφωνεί με την ψήφιση του μνημονίου η πλειοψηφία των κυπρίων

Προσαρμοσμένη στην πραγματικότητα του Μνημονίου και αποδεχόμενη τη λύση αυτή ως τη μοναδική για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της Κύπρου, εμφανίζεται η κοινωνία σε δημοσκόπηση της εφημερίδας «Σημερινή». Οι χειρισμοί του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στην οικονομία αποτιμώνται μάλλον θετικά, ενώ η δημοτικότητα του παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε σχέση και με τους άλλους αρχηγούς. 

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης τη μεγαλύτερη ευθύνη για την είσοδο της Κύπρου στο μνημόνιο φέρει η προηγούμενη κυβέρνηση και ο τέως πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας. 

Τη θέση αυτή εκφράζει ποσοστό 57,8% των πολιτών, ενώ ελάχιστοι (4,7%) επιρρίπτουν την ευθύνη στην παρούσα κυβέρνηση και στον Νίκο Αναστασιάδη. Ένα 14,9% καταλογίζουν τη μεγαλύτερη ευθύνη στις τράπεζες, ενώ μόλις το 5,4% θεωρούν ότι ευθύνεται η Κεντρική Τράπεζα. 

Θετικό πρόσημο παίρνουν οι χειρισμοί του Ν.Αναστασιάδη στην οικονομία, καθώς εγκρίνονται από το 39% (12,2% πολύ καλοί και 26,8% καλοί) ενώ απορρίπτονται από 32,3% (κακοί 20,4% ή πολύ κακοί, 11,9%). Αντίθετα, το 26,5% δεν τοποθετείται ούτε θετικά ούτε αρνητικά. 

Την έγκριση του μνημονίου από τη Βουλή επικροτεί η πλειοψηφία των πολιτών, με ένα 58,2% να δηλώνει ότι συμφωνεί με τη συγκεκριμένη απόφαση. Αντιθέτως, 32,6% εκφράζει τη διαφωνία του, θεωρώντας  λανθασμένη επιλογή την ένταξη της Κύπρου στον Μηχανισμό Στήριξης.