Παρασκευή 19 Απρ 2024

Στον τοίχο τα «γεράκια» των Ρεπουμπλικανών μετά τον πόλεμο στο Καπιτώλιο

Η έκβαση της μάχης στο Κογκρέσο για το όριο δανεισμού και τον προϋπολογισμό έληξε με σαφή νίκη των Δημοκρατικών και του Ομπάμα προσωπικά, που πέρασαν τη θύελλα χωρίς να κάνουν παρά προσχηματικές παραχωρήσεις στους Ρεπουμπλικανούς.

Οι Ρεπουμπλικανοί από την άλλη, χωρισμένοι μεταξύ των μετριοπαθών και των «γερακιών» του Tea Party, μετρούν τις ζημιές τους αλλά οι απόψεις διίστανται για το εάν η ήττα θα τους εξαναγκάσει σε υποχώρηση ή εάν θα γαλβανίσει τους ακραίους.

Η απάντηση θα δοθεί στους επόμενους μήνες. Η ενδιάμεση συμφωνία που ψηφίστηκε στο Καπιτώλιο την Πέμπτη, την ύστατη δηλαδή στιγμή, είναι προσωρινή: Το όριο δανεισμού αυξήθηκε σε επίπεδα που επαρκούν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, ενώ η χρηματοδότηση του προϋπολογισμού είναι εξασφαλισμένη μέχρι τον Φεβρουάριο.

Οι δύο πλευρές στο Καπιτώλιο πρέπει λοιπόν ενδιάμεσα να καταλήξουν σε συμφωνία για όλα τα θέματα που συνθέτουν τη μάχη για τα οικονομικά των ΗΠΑ.

Το Κογκρέσο, χωρισμένο σε μία Γερουσία που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί και σε μία Βουλή που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, θα κληθεί να αντιμετωπίσει τη χαοτική δυναμική που επιβεβαιώθηκε τις τελευταίες ημέρες.